De meeste baby’s komen gezond ter wereld. Maar een heel klein aantal kindjes wordt geboren met een aangeboren aandoening of ziekte. Sommige zijn erfelijk en ontstaan al op het moment van de bevruchting. Andere zijn niet erfelijk, maar het gevolg van een toevallige mutatie of een samenloop van omstandigheden tijdens de zwangerschap en de ontwikkeling van het embryo of de foetus.
De aangeboren aandoeningen die opgespoord worden door het Bevolkingsonderzoek Aangeboren Aandoeningen (de ‘hielprik’) komen meestal pas na de geboorte tot uiting. Soms al vrij snel, soms pas veel later. De pasgeboren baby lijkt gezond, maar naarmate de tijd verstrijkt, wordt steeds duidelijker dat er iets grondig fout is.
In Vlaanderen kunnen alle ouders hun baby gratis op 18 aangeboren aandoeningen laten screenen. Dat gebeurt met een bloedstaal dat 48 tot 96 uur na de geboorte wordt afgenomen, meestal met een bloedprik in de rug van een hand. Enkele druppels op een speciaal bloedkaartje volstaan.
De 18 aangeboren aandoeningen komen zelden voor. Maar allemaal samen zijn ze wél een belangrijke oorzaak van ziekte en sterfte.
Als de aandoening vroegtijdig wordt ontdekt, kan een behandeling ernstige handicaps, chronische aandoeningen of overlijden voorkomen of, in geval van mucoviscidose, het ziekteproces vertragen.
Klik hier voor meer informatie over het bevolkingsonderzoek en de aangeboren aandoeningen
Algemene vragen
Deelname
De Screening
Het resultaat
Bijkomend onderzoek en behandeling
Privacy en registratie van gegevens
Screening SMA
Mucoviscidose