Waarom moet mijn baby deelnemen?

De meeste baby's komen gezond ter wereld. Maar een heel klein aantal kindjes wordt geboren met een aangeboren aandoening of ziekte. Sommige zijn erfelijk en ontstaan al op het moment van de bevruchting. Andere zijn niet erfelijk, maar het gevolg van een toevallige mutatie of een samenloop van omstandigheden tijdens de zwangerschap en de ontwikkeling van het embryo of de foetus.

Aangeboren aandoeningen komen meestal pas na de geboorte tot uiting. Soms al vrij snel, soms pas veel later. De pasgeboren baby lijkt gezond, maar naarmate de tijd verstrijkt wordt steeds duidelijker dat er iets grondig fout is. Als de aandoening vroegtijdig wordt ontdekt, kan een eenvoudige behandeling ernstige handicaps, chronische aandoeningen of overlijden voorkomen.

In Vlaanderen kunnen alle ouders hun baby gratis op elf aangeboren aandoeningen laten screenen. Dat gebeurt met een bloedstaal dat 72 tot 96 uur na de geboorte wordt afgenomen, meestal met een prikje in de rug van een hand. Enkele druppels op een speciaal bloedkaartje volstaan.

De elf aangeboren aandoeningen komen zelden voor. Juist daarom worden ze vaak ook zeldzame aandoeningen genoemd. Allemaal samen zijn ze echter wél een belangrijke oorzaak van ziekte en sterfte. Het bevolkingsonderzoek zorgt ervoor dat in Vlaanderen jaarlijks gemiddeld 25 kinderen minder sterven of verstandelijk gehandicapt zijn.

Klik voor meer informatie over het bevolkingsonderzoek en de aangeboren aandoeningen.